Dit zijn de 5 learning and development trends voor 2019 - Infolearn
2273
page-template-default,page,page-id-2273,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

“Altijd op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen rondom leren.”

1 januari 2019 | Dit zijn de 5 learning and development trends voor 2019

Benieuwd naar de Learning & Development-trends van 2020?

Je leest het in dit artikel!

 

Gelukkig nieuwjaar! Tijd voor de goede voornemens en vooruit te blikken op het scholingsbeleid in het nieuwe kalenderjaar. Want ook in 2019 is de kennis, ontwikkeling en tevredenheid van jouw personeel het allerbelangrijkste kapitaal. Heb je nog extra inspiratie nodig hebben om jullie leer- en ontwikkelprogramma voor komend jaar nog verder aan te scherpen? Doe dan je voordeel met de volgende vijf L&D trends die een boost geven aan het leerrendement van jullie leertrajecten.

 

1 | Gepersonaliseerd leren

Een verschuiving van een ‘one size fits all’ benadering naar een individuele en ‘on demand’ aanpak heeft zich al een tijd geleden ingezet. Dit zal in tijden van arbeidskrapte alleen nog maar belangrijker worden. Probeer jouw personeel in leertrajecten, te zien als zogenoemde ‘learning-consumers’; werknemers die kritisch zijn op wat zij willen leren en gebaat zijn bij een leertraject dat aansluit bij de eigen leervoorkeuren en werksituatie. Aan de hand van een gepersonaliseerde aanpak ligt de regie van het leerproces bij de medewerker, die zelf kan meebepalen welke bijscholing hij nodig acht, in plaats van dat deze hem wordt opgelegd. Dit maakt het leertraject effectiever, maar ook prettiger voor de medewerker.

 

Ook bij onze klanten zien we dat hun leertrajecten steeds meer worden afgestemd op het individu en dit werpt zijn vruchten af in leeropbrengst én werkgeluk. In het leer- en ontwikkelplatform worden bepaalde (verplichte) scholingen dan steeds vaker gekoppeld aan bepaalde rollen, in plaats van op afdelings- of functieniveau. Daarnaast kan een medewerker bijvoorbeeld middels ‘tags’ zelf interessante scholingen zoeken in het platform; hierdoor worden scholingen ‘on demand’ opgeroepen en perfect afgestemd op het individu. Welkom bij gepersonaliseerd leren!

 

2 | Inzichtelijk maken van talent en hierop acteren

Een individuele aanpak van jouw leer- en ontwikkelprogramma maakt het tevens mogelijk te kunnen sturen op het talent van je medewerkers. Om dit talent optimaal inzichtelijk te hebben én te benutten is een programma voor talentontwikkeling essentieel. Een programma voor talentontwikkeling stelt leidinggevenden in staat talent te identificeren, waarbij niet alleen naar prestaties wordt gekeken, maar ook naar de potentie van medewerkers. Een veelgebruikte tool hiervoor is het 9-grid model. In dit model worden resultaten in 9 grids (zie afbeelding) getoond, waardoor je als manager in een oogopslag ziet welke medewerkers veel potentieel hebben om bijvoorbeeld door te groeien naar een vervolg functie.

9 grid voorbeeld

Voorbeeldweergave van het 9-grid model (beschikbaar vanaf Novio 5)

3 | Leren aansluiten op de werkpraktijk

Gebrek aan tijd is volgens een onderzoek door LinkedIn (2018) de grootste uitdaging om mensen aan het leren te krijgen. Medewerkers geven vaak aan de ambitie te hebben om te leren, maar geven ook aan dat dit door de werkdruk meestal niet gebeurd. De oplossing volgens hetzelfde onderzoek: ‘reduce the friction of learning’; door leren relevant te maken en aan te bieden op het moment wanneer de kennis nodig is. Mobiel leren mag daarbij niet meer genegeerd worden, zorg daarom dat je lesmateriaal kort, bondig en via mobiel device toegankelijk is. Dit maakt het gelijk mogelijk om Performance Support in te zetten, waarmee werknemers op een snelle manier en op ieder gewenst moment ondersteunend lesmateriaal kunnen raadplegen om bepaalde handelingen op de juiste manier uit te voeren.

 

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe Performance Support ingezet kan worden voor ziekenhuismedewerkers. Door het gebruik van bijvoorbeeld een wordcloud, een zoekbalk of zelfs een pincode is de juiste informatie (ook video!) binnen enkele kliks beschikbaar. Hoe eenvoudig is het oproepen van protocollen hierdoor? Juist, heel eenvoudig!

Performance support Infolearn

Voorbeeld van Performance Support in het leer- en ontwikkelplatform van Infolearn

 

4 | Laat soft skills niet links liggen

Het blijkt dat veel organisaties trainingen en cursussen in soft skills nog op de lange baan schuiven. Zonde, want deze organisaties lopen een enorme kans mis om de productiviteit van hun medewerkers te vergroten en goed personeel te behouden. Recent onderzoek wijst uit dat soft skills trainingen de productiviteit met 12% verhogen en het behoud van (goed) personeel met 10% verhoogd. Met name communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en samenwerking zijn soft skills waarmee je de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers vergroot. Goed om te weten dat GoodHabitz, één van onze content partners, een honderdtal online trainingen cursussen heeft op het gebied van persoonlijke effectiviteit en dat deze direct te ontsluiten zijn in ons leer- en ontwikkelplatform. Ideaal, want met deze leuke trainingen kan geen enkele medewerker meer om jullie leerplatform heen.

 

5 | Gamification in training

Gamification wordt al een aantal jaar toegepast in verschillende sectoren, waaronder de zorg. Enkele voorbeelden daarvan is het gebruik van VR-brillen voor angstreductie en de app ‘MySugar’ voor diabetespatiënten, waarbij patiënten een suikermonster moeten verslaan en zo hun suikergehalte in de gaten houden. Een ander mooi voorbeeld vind je in België, waar studenten verpleegkunde leren om medicatie toe te dienen via Virtual Reality. Bekijk dit demo-filmpje om te zien hoe dat eruit ziet.

 

Ook ExpertCollege verrijkt zijn modulen meer en meer met Serious Gaming. Binnenkort verschijnt een handige module waarmee medicijnnamen en bekende toepassingen ‘spelenderwijs’ worden getraind aan de hand van een interactieve game.

 

L&D 2019 – Bring it on!

Wil je meer weten over deze leer- en ontwikkel trends of ben je op zoek naar manieren om jouw leerprogramma persoonlijker en efficiënter te maken? Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden en functionaliteiten van ons leer- en ontwikkelplatform.